Kuva: Tibu Borgstén
MISTÄ SANATAITEILU ALKAA?
Kielen rikkaus on osa sanataiteen sisältöjen tavoitteita, joita taidekasvatuksella pyritään tukemaan, syventämään sekä lisäämään. Sanojen merkitys muuttuu jatkuvasti muuttuvassa mailmassa ja yhteiskunnissa. Mutta vaikka sanojen merkitykset muuttuisikin, ei ihmisen tarve saada kuulla sanojen tasolla erilaisia sanoja ole muuttunut. Tietoyhteiskunnan ja median tehokielen ja sanojen rinnalle tarvitsemme myös sanoja jotka sykähdyttävät ja tuntuvat sydämessämme asti.
Monesti pieni lapsi käyttääkin leikkiessään monenlaisia sanontoja osaen värittää niitä eri tilanteihin sopiviksi erilaisilla ratkaisuilla, kuten äänen sävyllä, painotuksilla, rytmillä yms. Pienet lapset ovat myös mestareita sanojen "maistelemisessa". Ilmapallo on tyypillinen sana, jonka kanssa lapsi voi viihdyttää niin itseään kuin toista pitkään. Leikkiessään tuolla sanalla voisin väittää, että sitä se sanataiteilu alkaa. Vanhemmat jotka lukevat ääneen lapselle ja vastailevat lasten kysymyksiin tarinasta tai sadusta tukevat mitä parhaimmalla tavalla lapsensa kielenkehitystä sekä sen rikastuttamista.
Sanataiteilun aloittamiselle ei ole ikärajaa, eikä sen aloittamiseenkaan ole koskaan liian vanha.
Kuten monet seniorit aloittavat maalaustaiteilun tai joogan ikäihmisen ikäisenä, niin on niitä jotka alkavat sanataiteilla. Tästä on esimerkkinä lausuntataide tai Poetry Slam -kilpailut, joiden keski-ikä näyttäisi olevan koko maassamme melkoisen korkea.
Sanataide voi siis alkaa melkein mistä inspiraationlähteestä tahansa. Se on antoisa harrastus, joka palkitsee tekijäänsä. Se on itseilmaisua, josta on ilo jakaa elämyksiä niin itselleen kuin toisille.
Antoisia hetkiä sanataiteilun parissa!
Tibu Borgstén
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti