lauantai 20. syyskuuta 2014

Kuvista - Sanataiteeksi

Kuva: Google/ Alena Hennessy


Kuva: Google

Kuva: Tibu Borgstén

KUVISTA - SANATAITEEKSI

Silmäile ensin yllä olevaa kolmea kuvaa. Valitse niistä sitten yksi, jota katselet hetken itseksesi. Katsele kuvaa niin pitkään, että siitä on syntynyt edessäsi olevaan paperiin 8-12 sanaa tai ajatusta. Kun paperilla on tuon verran sanoja, voit siirtää katseesi sanoihisi ja unohtaa kuvan.

Silmäile nyt sanoja ja maistele mistä sanasta haluat aloittaa? Maistele tuota sanaa ja kirjoita sen jälkeen mitä se sinussa herätti. Pyri käyttämään luovuuttasi ja mielikuvitustasi, varo että et kirjoita järki tekstiä...vaan pyri saamaan paperille mielesi kimurantit sellaisinaan.

Kun kaikki tai melkein kaikki sanat on käytetty voit silmäillä, lisätä, vaihtaa ja hiota tuotostasi. Pyydä vielä että joku lukee sen sinulle ääneen hitaasti ja selkeällä äänellä. Jos kuulemasi vastaa sisälläsi kulkenutta ideaa olet valmis. Jos taas tunnet että on alettava alusta, tee se. Tai jos jokin tietty kohta tuntui vieraalta, palaa siihen kohtaan ja tarkastele sitä kunnes voit kirjoittaa sen uudestaan.

Kun olet valmis pyydä (taas) että joku lukee ääneen tuotoksesi. Keskustelkaa ja antakaa rehellistä palautetta toisillenne.

Jos sinusta oli antoisaa lähteä kirjoittamaan kuvista, käytä kuvia useammin apunasi. 

Alla puolestaan idea, jossa lähdettiin ensin lisäämään Tove Janssonin Muumikuvaan muutama oma yksityiskohta. Kuvan valmistuttua syvennettiin kuvaa tarinoimalla, eli kirjoittamalla kuvaan tekstiä. 


Kuva: Tibu Borgstén

Tarinointia voi lähteä rakentamaan myös järjestelemällä kuvat ja tapahtumat oikeaan järjestykseen. Se on hyvää harjoitusta juonen, eli punaisen langan käytölle. Alla muutama kuvallinen harjoitus, jota voit harjoitella. Järjestä kuvassa olevat kuvat oikeaan järjestykseen, ja kerro tai kirjoittele mitä kuvasarjassa tapahtuu.

 Kuva: Tibu Borgstén

Kuva: Tibu Borgstén

Tai voit lähteä liikkeelle jostakin "tunnetusta" taidemaalauksesta, ja kirjoittaa siihen kuvaan ihan oman kertomuksesi.
  
Kuva: Tibu Borgstén/ Kullervo Kalevalasta.

Kuva: Tibu Borgstén/ Ryhmässä hyvä henki :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti